Nintendo NES 8bit Aansluiten op een Moderne TV

Je Nintendo NES aansluiten is ook tegenwoordig geen enkel probleem. Zelfs niet op de meest moderne OLED, QLED of UHD televisies.

Voor de Nintendo NES heb je 3 mogelijkheden. Hoe verder je naar beneden scrolt, hoe beter de beeldkwaliteit, hoe groter het gebruiksgemak, maar ook - je raad het al - hoe hoger de prijs.

We hebben alle voor- en nadelen op een rijtje gezet, zodat jij voor jezelf de beste keuze kunt maken. Voor een uitgebreid overzicht van alle Nintendo consoles, check onze guide voor het aansluiten van Nintendo consoles op moderne televisies.

RF-Switch

Vroeger was de RF-Switch de standaard kabel om een Nintendo NES aan te sluiten. Zeker bij eerste productie-batches werd er alleen een RF-Switch meegeleverd.

Aansluiten

🔌 Aansluiten op de coax ingang van je TV.

📺 Het juiste kanaal verschilt per TV en console. Meestal is het analoge kanaal 3 of 4. Je kunt het beste de auto-scan functionaliteit gebruiken om het juiste kanaal te vinden.

Voordelen

 De OG old-school gaming ervaring

Nadelen

 Minst goede beeldkwaliteit

 Als je ook TV kijkt via de coax ingang moet je (om de beeldkwaliteit op peil te houden) wisselen van kabel om te gamen

 Modernere TVs hebben vaak geen coax-ingang meer of bieden geen gebruiksvriendelijke ervaring om het signaal te vinden

AV-Kabel (met Scart Blokje)

De meeste NES consoles hebben ook twee (video en mono-audio) composiet-aansluitingen. In het normaal Nederlands zijn dat de twee ronde (een gele en een rode) aansluitingen aan de zijkant van je NES. Let op: Sommige (voornamelijk Franse) modellen hebben deze aansluitingen niet. Koop je bij ons een NES, dan is het gegarandeerd een model met deze aansluitingen. Heb je er zelf al één, check dan even voor de zekerheid of ze erop zitten.

Aansluiten

🔌 Aansluiten op de composiet ingangen (de rood-wit-gele tulp-ingangen) van je TV. Geel op geel, rood op rood en de witte ingang (voor stereo-geluid) heb je niet nodig. Met behulp van het scart blokje kun je ook de scart-ingang van je TV gebruiken. Let op: Bij sommige TVs kun je de componenten ingangen (de groen-blauw-rood-with-rood tulp-ingangen) ook gebruiken voor deze composiet kabel. In dat geval moet de gele tulp-kabel in de groene video-ingang en de rode tulp-kabel in de rode audio-ingang. Is je beeld dan zwart-wit? Dan kun je deze ingangen niet gebruiken.

📺 De meeste TVs noemen het kanaal AV of EXT of SCART.

Voordelen

✅ Makkelijk het juiste kanaal vinden

 Vaak parallel aan te sluiten met bijvoorbeeld je TV-ontvanger (op HDMI of coax)

✅ Dit is een hele standaard audio-video kabel en ook te gebruiken voor andere producten dan die van Nintendo

 Beste prijs-kwaliteit verhouding

Nadelen

❌ De bekabeling steekt (zeker met scart blokje) een behoorlijk stukje uit. Als je TV aan de muur hangt en de aansluiting aan de achterkant zit, kan dit problemen opleveren.

❌ De kabel is gevoelig voor andere elektro-magnestische velden. Heb je een storend beeld? Dan kan het soms helpen om de kabel zo ver mogelijk weg te houden van andere (stroom)kabels en elektrische apparaten.

 Niet de optimale beeldkwaliteit

AV-HDMI Converter

Met deze optie stop je nog steeds dezelfde AV-kabel in je Nintendo NES, maar gebruik je een magisch zwart doosje om het analoge signaal om te zetten in een digitaal signaal en kun je vervolgens een normale HDMI-kabel gebruiken om het aan te sluiten op je TV.

Aansluiten

🔌 Aansluiten op de HDMI ingang van je TV. Naast het zwarte doosje zelf heb je nog een Nintendo NES AV-kabel en een reguliere HDMI-kabel nodig. De converter zit tussen deze twee kabels in. Let op: De converter heeft ook stroom nodig. Hiervoor gebruik je een mini-USB kabel (meegeleverd bij de converter) en eventueel een USB power adapter om de USB-kabel in een stopcontact te stoppen.

📺 Het beeld komt binnen op een van de HDMI-kanalen van je TV. Je kunt op de converter kiezen tussen 720p en 1080p.

Voordelen

✅ Makkelijk het juiste kanaal vinden

 Parallel aan te sluiten met andere apparaten (als je TV meerdere HDMI-ingangen heeft)

 Breed inzetbaar. De zelfde converter is ook te gebruiken om het composiet signaal van andere apparaten (bijvoorbeeld je Super Nintendo, GameCube, of digitale camera) om te zetten in een digitaal signaal.

 Goede beeldkwaliteit

Nadelen

❌ Veel losse onderdelen en dus ook veel kabeltjes en aansluitingen. Dit kan een wat rommelig gezicht zijn.

 Duurdere optie

verkoopdoos winkelmandje user fire tv circle gamepad star checkmark checkmark circle search lock