De 12 best verkochte games op de Gameboy

Herken jij ze allemaal?
Beweeg met je muis over de screenshot om de titel van de game te zien.

Alles over de Gameboy

Het is draagbaar, het is betaalbaar, het gaat niet kapot, het is van Nintendo en je kan er Tetris op spelen: dat moet wel de Gameboy zijn! De Gameboy, in al zijn verschillende uitvoeringen, is een van de meest iconische apparaten op het gebied van handheld gaming en zelfs op het gebied van gaming in het algemeen. Er zijn in totaal meer dan 200 miljoen Gameboy consoles verkocht!

De eerste Gameboy werd in 1989 uitgebracht en was een 8-bit handheld gameconsole. We moesten er in Europa nog een jaar op wachten, maar in 1990 konden ook wij onze handen op de Gameboy leggen. Vrij letterlijk: want dit was de eerste console die je in je handen moest houden tijdens het spelen. Er ging een wereld voor ons open! En 30 jaar later zijn er nog steeds ontzettend veel leuke games te spelen.

Drie generaties Gameboy consoles

Er bestaat eigenlijk niet zoiets als 'De Gameboy'. Nintendo bracht namelijk zes verschillende soorten Gameboys uit. In chronologische volgorde zijn dat: 

  • Game Boy Classic
  • Game Boy Pocket
  • Game Boy Color
  • Game Boy Advance
  • Game Boy Advance SP
  • Game Boy Micro

Gameboy Classic

De originele 8bit Gameboy kwam uit in 1989, als portable variant van de Nintendo NES. De iconische Gameboy is grijs, maar de Gameboy classic is later ook in anderen kleuren uitgekomen (o.a. blauw, groen, rood en zwart). De Gameboy Games zijn grijze ROM-cartridges die speelbaar zijn op alle later uitgekomen Gameboys (met uitzondering van de Gameboy Micro). Later kwam nog de Gameboy Pocket als handzamere versie van de Classic. Tot op de dag van vandaag heeft de Gameboy een van de meest herkenbare en iconische designs uit de video game wereld.

Gameboy Color

De Gameboy Color (vaak afgekort als GBC) kwam in 1998 uit als kleurige opvolger van de Gameboy. Niet alleen het scherm, maar ook de buitenkant van de Gameboy Color was kleurrijk, daar deze in 7 verschillende kleuren is uitgekomen, plus een aantal limited- special- en pokemon-editions. De Gameboy Color Games zijn te herkennen aan de zwarte of transparante cartridge in dezelfde vorm als de Gameboy Classic games.

Gameboy Advance

De Gameboy Advance (vaak afgekort als GBA) is de derde generatie Gameboy van Nintendo. De eerste Gameboy Advance kwam uit in 2001 als de opvolger van de Gameboy Color. Twee jaar later kwam Nintendo met de verbeterde en erg populaire Gameboy Advance SP (Special Project) en in 2005, vlak voor de lancering van de Nintendo DS, kwam nog de kleine Gameboy Micro. De Gameboy Advance Games zijn kleinere carts en, op enkele uitzonderingen na, donkergrijs. De Gameboy Advance heeft geen schermverlichting, de Advance SP en Micro hebben dit wel.

Gameboy Console of Games kopen

Ons Gameboy assortiment is opgedeeld in twee groepen.

  • Bij Consoles & Accessoires vind je alle spelcomputers, controllers, kabels, en andere accessoires. Onze consoles zijn refurbished en uitgebreid getest. Zo weten we zeker dat jij er net zoveel plezier van gaat beleven als de vorige eigenaar.
  • Alle spellen staan onder Games.

Welke Gameboy games jij kunt spelen

Door het grote succes van de Gameboy Classic en alle daaropvolgende releases waren ontwikkelaars erop gebrand om toffe games te maken. Met in totaal ruim 1000 verschillende Gameboy games is er dan ook erg veel te kiezen. Slaat de keuzestress al toe? Geen zorgen, welke games je ook kiest, je zult niet teleurgesteld worden. De meest populaire games zijn zonder twijfel Donkey Kong en de Pokemon series (met de keuze uit verschillende kleuren). De Donkey Kong game kwam pas in 1994 uit en was een remake van de game uit 1981. Nintendo had de game enorm uitgebreid met tientallen nieuwe puzzel-platform levels. Andere games die ook zeker niet in je verzameling mogen ontbreken zijn:

De ultieme vorm van retro gaming

Wij houden ontzettend veel van onze retro consoles. Het brengt ons terug naar een tijd waarin wij nog echt jong waren en sommige van ons nog niet eens geboren waren. De Gameboy was voor veel gamers de eerste console die ze kregen. Je had er naast games verder niets voor nodig en dat maakte de Gameboy Classic en alle opvolgers toch wel een aantrekkelijk cadeautje voor de kleine. Papa en mama hoefde de televisie namelijk niet met jou te delen. Terwijl zij het NOS Journaal van acht uur kijken, kon jij jezelf op je kamer vermaken met je Gameboy. Tegenwoordig stoppen we al snel een smartphone of tablet in de handen van onze kinderen als we ze even zoet willen houden, maar het is toch veel leuker om ze een Gameboy te geven. Geen internet, dus geen microtransacties, schadelijke content of online pesterijen. En als je zoon of dochter gaat slapen, kan je zelf ook nog even je favoriete Gameboy game spelen. 😬

verkoopdoos winkelmandje user fire tv circle gamepad star checkmark checkmark circle search lock