Een Retro Nintendo aansluiten op elke TV

Een van de meest gestelde vragen is hoe je een oude retro Nintendo consoles kunt aansluiten op een nieuwe LED, LCD of Plasma televisie.

Gelukkig zijn daar een aantal goede oplossingen voor. Dat de consoles ontwikkeld zijn in de tijd van CRT beeldbuizen, betekent dus niet dat je niet van je video game nostalgie kunt genieten op je 40 inch Samsung HDTV.

We hebben een soortgelijk artikel over het aansluiten van oude Playstations op moderne televisies en het aansluiten van oude Xbox consoles op nieuwe TVs.

Mogelijkheden

Er zijn vier verschillende mogelijkheden. In volgorde van beste naar minste beeldkwaliteit/gebruiksgemak zijn dat:

  1. AV-kabel + AV-HDMI converter
  2. AV-kabel + SCART Adapter
  3. AV-kabel
  4. RF-Switch

Welke mogelijkheid voor jou het beste is, hangt vooral af van de aansluitingen op jouw televisie. Het plaatje hieronder geeft de achterkant van een typische nieuwe TV en de ingangen die gebruikt kunnen worden voor al deze mogelijkheden.

Aansluitingen op je TelevisieHieronder volgt een overzicht van alle mogelijkheden, in volgorde van steeds beter wordende kwaliteit!


RF-Switch - De oude standaard

De Nintendo NES en de Super Nintendo SNES kwamen vroeger standaard met de zogenaamde Radio Frequency (RF)-Switch kabel, ofwel antenne-kabel. De RF-kabel gaat in de antenne- of kabel ingang van je televisie.


Aansluiten

Het plaatje hieronder geeft de aansluiting aan voor een Amerikaanse SNES. Het idee is hetzelfde voor de NES en de Europese SNES. Indien je een televisiekabel of antenne (respect!) gebruikt om televisie te kijken, kun je deze kabel ook aansluiten op hetzelfde RF Switch blokje. Dan hoef je geen kabels te verwisselen als je wilt gamen.

Als de RF Switch is aangesloten en je console aanstaat, dan wordt het signaal van de console weergegeven op een bepaalde frequentie op je televisie. Afhankelijk van je console, je televisie, en de frequentie-switch (switch achterop de Super Nintendo), kan de frequentie verschillen. Meestal zit het rond de 47-68Mhz. Als je televisie deze optie heeft, kun je hem ook automatisch naar de juiste frequentie laten zoeken (hiervoor dien je wel de televisie kabel los te koppelen).

Vroeger de gouden standaard, maar voor modernere TVs is de RF-Switch niet meer de beste optie. De bandbreedte wordt niet door alle Smart TVs ondersteund en levert nog wel is storingen op in het beeld.


AV-kabel - De Essentiële Kabel

De belangrijkste kabel om je oude Nintendo consoles aan te sluiten op je televisie is de AV-kabel. Voor de 3 beste aansluitmogelijkheden heb je allemaal een AV-kabel nodig. Zorg dat je deze dus in ieder geval in huis hebt!

Aan de plaatjes kun je al wel afleiden dat de Super Nintendo, Nintendo 64 en Gamecube precies dezelfde kabel gebruiken. Als je meerdere van deze consoles hebt, heb je dus in principe maar 1 kabel nodig.

Aansluiten

Het plaatje hieronder geeft de aansluiting weer voor een Nintendo 64. Voor de Super Nintendo en de Gamecube geldt hetzelfde. Voor de Nintendo NES gebruik je de twee ingangen aan de zijkant, een gele en een rode. Let wel op dat jouw NES over deze ingangen beschikt - sommige Franse exemplaren hebben deze namelijk niet.

AV Aansluiting N64 en TelevisieDe AV-kabel wordt ook wel tulp-, RCA-, Cinch- of composiet-kabel genoemd en bestaat uit twee of drie kabels. De gele stekker is voor het beeld, ofwel composiet video. De witte en rode stekkers voor het geluid. De AV-kabel van de NES heeft maar 1 van de geluidstekkers omdat de NES met mono geluid werkt.

De AV-Kabel is aan alle kanten superieur aan de RF Switch voor gebruik op moderne HD TVs of Smart TVs. Het is makkelijker in gebruik en geeft beter beeld.

Indien je televisie niet over een AV-aansluiting beschikt (rood-wit-geel), maar wel over componenten-ingangen (de Y-Pb-Pr), is het in veel gevallen mogelijk de console daarop aan te sluiten (zie het onderste plaatje), omdat de componenten-ingangen achter de schermen ook dienst doen als AV-aansluitingen. Bij sommige televisies is dit echter niet het geval. In dat geval krijg je zwart-wit beeld als je je console met de AV-kabel aansluit op de componenten ingangen.


Scart Adapter

Indien je televisie niet over een composiet-ingang beschikt, maar wel over een SCART ingang, dan kun je een AV-Kabel combineren met een SCART Adapter.

Op sommige modellen televisies geeft de AV-Kabel en erg licht beeld met weinig contrast. Ook in die gevallen kan de SCART Adapter uitkomst bieden.

Aansluiten

Voor alle consoles kun je dezelfde SCART adapter gebruiken. De SCART adapter zet enkel het signaal van de tulpstekkers om in SCART formaat. Voor gebruik met de NES AV-Kabel kun je simpelweg de witte aansluiting ongebruikt laten.


HDMI - De beste kwaliteit

Voor de beste beeld-ervaring van retro consoles op moderne televisies heb je absoluut een AV-HDMI converter nodig. Het is een investering, maar dan heb je wel het beste resultaat en het grootste gebruiksgemak op moderne televisies. Met deze mini AV - HDMI converter, zet je het analoge signaal van je Nintendo Console om in digitaal HDMI 720p of 1080p output.

Zie de productpagina voor meer informatie en reviews van gebruikers.

Voor de Super Nintendo en de Nintendo 64 kun je ook gebruik maken van deze all-in-one HDTV Kabel. Dat is in feite een AV-Kabel + Armor 3 Blokje + HDMI kabel allemaal verwerkt in één handige aansluitkabel.

Aansluiten

Om je retro console aan te sluiten op de HDMI ingang van je HD TV, hoef je alleen dit magische zwarte doosje tussen een AV-kabel (de geel-rood-witte kabel) en een HDMI-kabel te stoppen. De geavanceerde processing power van de converter optimaliseert het signaal tot de best mogelijke kwaliteit, met heldere kleuren en optimale details.

verkoopdoos winkelmandje user fire tv circle gamepad star checkmark checkmark circle search lock