Wat is het verschil tussen de RetroN 1 - AV en de RetroN 1 - HD

Wie op zoek is naar een alternatieve Nintendo Entertainment Systeem (NES) is waarschijnlijk gestuit op een clone console zoals de Hyperking RetroN 1 - AV gaming console of de Hyperking RetroN 1 - HD gaming console. Qua prijs verschillen beide consoles enorm en vandaar dat wij in dit artikeltje gaan uitlichten wat het verschil precies is tussen de Hyperkin RetroN 1 consoles en vergelijken wij die met de originele Nintendo Entertainment Systeem. Want is het nou echt zo dat goedkoop nou duurkoop of is dat lariekoek? 🍪


De historie van Hyperkin

Hyperkin is een Amerikaans gaming hardware ontwikkelbedrijf dat is opgericht in 2006. Het bedrijf voert unieke en innovatieve oplossingen voor voor technologieën uit het verleden maar ook uit het heden. Vooral met het verleden is Hyperkin groot geworden door het introduceren van de verschillende RetroN consoles en de SupaBoy handheld consoles.

Hyperkin heeft als doel de technologieën van vandaag de dag te gebruiken om technologieën uit het verleden weer te laten werken met de moderne apparaten die wij in huis hebben. De niche van Hyperkin ligt volledig in de gaming industrie. De motto van Hyperking luidt dan ook "we work well, so you can play well. When you play well, you live well 💪".


Beide consoles

De Hyperkin RetroN 1 bestaat al ruim een decennium lang. Pas in 2017 kreeg de RetroN 1 een update en werd de RetroN 1 HD geboren. Men vermoede dat dit kwam omdat ook Nintendo aan kwam zetten met de NES Classic Mini. Met een HDMI aansluiting en een AV-aansluiting was voor zowel de oude beeldbuisbezitter als voor de 4K televisiefanaat de mogelijkheid om ouderwets een potje Super Mario Bros te spelen.

In 2021 kwam Hyperkin uit het niets aanzetten met een goedkopere variant van de RetroN 1. De low budget console bevat geen HDMI poort en de AV-connectie heeft slechts één composietaansluiting voor het geluid waardoor het geluid mono wordt aangesloten op de televisie. Ook op het design in flink bezuinigd waardoor de goedkopere versie van de RetroN 1 niet meer lijkt op de ouderwetse NES.


Benadrukken op de verschillen

In eerste instantie lijken de RetroN 1 consoles veel op elkaar omdat ze beide maar één doel hebben: het afspelen van old-school Nintendo NES cartridges. Op een HDMI aansluiting na zou je zeggen dat het hier bij ophoudt.


Chipset 💻

Vele clone consoles draaien op een vergelijkbare Raspberry Pi, ofwel een mini computer dat de software van de cartridge download en vervolgens met emulatiesoftware afspeelt. Echter adverteerde Hyperkin volop met het nieuws dat dit niet het geval is bij de RetroN 1 - HD. Daar draaien de games 'live' via een zelfontworpen chip. Wanneer je de console uit elkaar haalt zie je ook een daadwerkelijke chip zitten. Kenners noemen dit ook wel een NES in een mini chip. Voordelen van zo'n chip, waar de game direct op afgespeeld worden, is dat je minder gauw last hebt van bugs, inputdelay of andere problemen (waar wij later op terug komen). Echter zit er in de RetroN 1 - HD wel een kleine 'delay' in omdat er een aparte chipset is ingebouwd om het beeld om te zetten naar HD kwaliteit. Voor gamers is de delay amper merkbaar.

In het geval van de RetroN 1 - AV kunnen wij maar weinig informatie vinden. Veel informatie hoeven wij niet te verwachten van Hyperkin want echt data vrijgeven over de consoles doen zij nimmer. Wel is er twijfel of de console draait op een emulator of niet. Dit omdat ook de RetroN 1 - AV, net als de HD versie, weinig problemen ondervindt bij het lezen en afspelen van games. Daarbij komt dat er geen laadtijd (vaak nodig voor het downloaden vanaf een cartridge) is en dat er geen delay merkbaar is.Beeldkwaliteit 📺

Dat beide consoles niet draaien op dezelfde hardware blijkt wanneer wij kijken naar de specificaties. De RetroN 1 - HD heeft via de HDMI poort een video-output van 720p waarin de kleuren bijna zo goed overeenkomen als bij de originele NES. Door de ingebouwde omvormer komen sommige kleuren net wat scherper en levendiger op je televisie ten opzichte van de originele NES waardoor de moderne techniek van de RetroN 1 goed gebruikt wordt. Echter moet je geen wonderen verwachten. In het verleden hebben gamers al een vergelijking gemaakt met de AVS (clone console van bijna 300 Euro) waarbij de RetroN 1 - HD niet positief uit de test kwam.

De RetroN 1 - AV daarentegen heeft wel wat problemen met het projecteren van de juiste kleuren. Zo zie je bij Super Mario Bros dat de achtergrond niet blauw is maar een paarse gloed heeft. Ook bij sommige wittinten in games veranderd de kleur naar lichtbruin. De video-output van de RetroN 1 - AV wordt niet helemaal duidelijk gecommuniceerd door Hyperkin. Uit verschillende testen blijkt dat de RetroN 1 - AV een vergelijkbare video-output heeft als die van de originele NES, ofwel 240p, al zijn er geruchte dat de maximale video-output 480p is. De beeldkwaliteit is dan te vergelijken met die van de originele NES maar niet met de RetroN 1- HD.


Beeldratio

Van origine was de beeldverhouding, ook wel bekend als de beeldratio, van de Nintendo NES console 8:7. Dat kwam omdat wij toentertijd televisies hadden die lijken op vierkante blokkendozen. De RetroN 1 - HD heeft twee beeldverhoudingen die je met een switch aan de achterzijde van de console kan veranderen. De eerste (en meest gebruikte) is de 4:3 omdat dit het dichtste bijkomt van de originele beeldverhouding. Ervaren gamers zullen zien dat het beeld een heel klein beetje is uitgerekt (bijna niet merkbaar). Ook kan je een beeldratio van 16:9 activeren. Dit is zo goed als dezelfde beeldverhouding als van jouw televisie. Het beeld van de game is dan wel wat uitgerekt.

De RetroN 1 - AV heeft de mogelijkheid tot het switchen van de beeldratio niet. Die staat standaard op 4:3.


Aansluitmogelijkheden 🔌

Wie de foto's heeft bestudeerd ziet al gauw dat de RetroN 1 - HD voorzien is van een HDMI aansluiting en een AV-aansluiting. Dit maakt de console geschikt voor CRT-, Plasma-, LCD- en LED televisies, ongeacht welk type of merk. Dit in tegenstelling van een originele Nintendo NES die zelfs niet werkt met een omvormer op de meeste 4K televisies.

In tegenstelling tot de RetroN 1 - HD heeft de RetroN 1 - AV slechts een AV-aansluiting met één composietaansluiting voor het geluid waardoor het geluid 'mono' wordt aangesloten op de televisie. Dit omdat de RetroN 1 - AV geen stereogeluid ondersteund. Niet getreurd want de originele Nintendo NES ondersteunde ook geen stereogeluid en twee audioaansluitingen voor stereogeluid (zoals bij de RetroN 1 - HD) is bij NES games overbodig.


Geluid 📻

Iets wat bijna altijd mis gaat bij clone consoles is het repliceren van het geluid (voor ons als gamefanaten valt dit op). Vaak klinkt het geluid van muziek of objecten niet het hetzelfde als wanneer je dezelfde game speelt op de originele NES. Dit is ook het geval bij de RetroN 1 - HD. Het geluid is wat vervormd en de tonen zijn soms wat hoger en dat merk je bij het oprapen van muntjes in Super Mario Bros. Dit terwijl het achtergrondmuziek wel voor een groot deel overeenkomt met die van de originele NES. Echt onspeelbaar zullen wij dit niet noemen maar wie wel eens Super Mario Bros (of een andere game) heeft gespeeld zal dit merken.

Tot ieders verbazing is dit probleem amper aanwezig bij de RetroN 1 - AV. Het geluid komt een stuk beter uit de luidsprekers en en de vervorming ervan is nihil. Alleen bij wat gecompliceerdere geluiden (meerdere tonen tegelijk) merk je dat er problemen optreden (tonen worden soms vervormd of weggelaten). We moeten wel benadrukken dat dit alleen opvalt bij de wat fanatiekere gamers onder ons.


Compatibiliteit 🗺

Een groot voordeel dat beide Hyperkin RetroN 1 consoles hebben ten opzichte van de originele NES console is dat je zowel PAL (Europese) games kan afspelen als NTSC (Noord-Amerikaanse) games. Ook zijn er geluiden dat een groot deel van de Japanse games (NTSC-J) speelbaar zijn op de RetroN 1.

Een klein verschil tussen de RetroN 1 - AV en de RetroN 1 - HD is dat de RetroN 1 - HD een switch knop heeft aan de onderzijde. Die moet je voor je een game start omzetten in de juiste regio van de game (PAL of NTSC). De RetroN 1 - AV heeft niet zo'n switch en toch werken games van beide regio's probleemloos.

Note: een originele Nintendo NES console kan na een kleine ingreep ook regiovrij gemaakt worden. Ben je benieuwd hoe? Check dan onze epische guide hoe je een NES regio vrij kan maken.


Problemen 🚩

Tot onze verbazing hebben beide Hyperkin RetroN 1 consoles weinig moeite met het afspelen van de meeste NES games. In vergelijking met andere zogenoemde 'clone consoles' rond deze prijsrange komen wij namelijk meerdere glitches en bugs tegen.

Echter zijn beide RetroN 1 consoles niet helemaal 'glitch en bug' vrij. Zo zijn er een aantal titels bij ons bekend waar je soms glitches in tegen komt of die helemaal niet werken op de Hyperkin RetroN 1. Dit is ons lijstje:

 • Batman (beeld flikkert bij de introscherm, geen problemen in game)
 • Battletoads (console loopt vast bij level 2)
 • Castlevania III: Dracula's Curse (geluid komt niet overeen met het originele, game speelbaar)
 • Digger T. Rock (glitcht, onspeelbaar)
 • Dr. Mario (2-players compatibiliteit moet je handmatig invoeren, anders loopt het spel vast)
 • Gremlins 2 (geluid komt niet overeen met het originele, game speelbaar)
 • Kung Fu (voeten glitchen soms bij de vechters, game speelbaar)
 • Pirates! (tekst en afbeeldingen onleesbaar, niet speelbaar)
 • Rush 'n Attack (graphics van de bergen zijn soms afleidend, wel speelbaar)
 • Soccer (laad zelden, niet speelbaar)
 • Solar Jetman (tussenfilmpjes glitchen, game speelbaar)
 • Xevious (laad zelden, niet speelbaar)


Note: Ken jij een game die wij toe moeten voegen aan dit lijstje? Laat het ons vooral weten via onze contactpagina.


Conclusie

Tussen beide consoles zijn er weldegelijk verschillen, dus niet alleen in de prijs. Echter is het lastig om voor jou te bepalen welke console beter is dan de andere. Dit omdat de RetroN 1 - AV goedkoper is en het geluid goed omvormt terwijl de RetroN 1 - HD op moderne televisies past en een beter beeldkwaliteit heeft. Daarom staat hieronder per console de voor- en nadelen zodat jij straks een betere afweging kan maken.


RetroN 1 - AV

De RetroN 1 - AV is een prachtig instapmodelletje voor weinig geld. Je hebt namelijk een console waarop je old-school de meeste NES games op kunt spelen op een televisie met een component- of scartaansluiting. Veel eisen moet je niet stellen want haarscherp is het beeld niet, zoals dat wel het geval is bij een emulator. Ook de kleuren zijn wat anders dan wanneer je dezelfde spel speelt op een originele Nintendo Entertainment Systeem.

Qua compatibiliteit is de RetroN 1 - AV geschikt voor de meeste (gangbare) games. Ben je in het bezit van een CRT televisie? Dan kan je er probleemloos Duckhunt erop spelen.RetroN 1 - HD

Voor wie een net te moderne televisie heeft bied de RetroN 1 - HD misschien uitkomst. Met een ingebouwde HDMI poort kan je probleemloos de meeste old-school NES games uit je collectie spelen. Ook op de oude televisie van je oma kan je de RetroN 1 - HD aansluiten via de AV-aansluiting.

Qua beeld kan je meer verwachten dan van de originele Nintendo Entertainment Systeem. Kleuren zijn wat feller en lijntjes zijn wat strakker. Toch moet je hier ook wat voor inleveren, namelijk op het geluid. Sommige audiofragmenten of geluiden klinken wat hoger. Oow en wie een CRT televisie heeft liggen en denkt Duckhunt te spelen heeft helaas pech: er zit een kleine vertraging in het beeld dat voor gamers nauwelijks merkbaar is maar voor een Zapper wel.


Dit artikeltje is geschreven ter informatie. Wij zijn ervan bewust dat er enorm veel clone consoles op de markt zijn maar hebben een afweging gemaakt tussen de prijs van zo'n console en de kwaliteit. Er zijn immers clones voor een fractie van de prijs, maar kwalitatief erg slecht scoren. Ook zijn er clones die veel beter zijn dan de RetroN consoles maar die exclusief verzending en belastingen ruim 250 dollar kosten. Daarom hebben wij ervoor gekozen om de betaalbare alternatief van Hyperkin aan te bieden.

verkoopdoos winkelmandje user fire tv circle gamepad star checkmark checkmark circle search lock