Gamecube Aansluiten op een Moderne TV

Je Gamecube aansluiten op een TV is geen enkel probleem. Nieuwste 8k HD Samsung TV? Geen probleem. Philips Ambilight QLED op de kop getikt? Doen we.

Voor de Gamecube heb je 2 mogelijkheden. Bij de een ben je voor een paar euro klaar, bij de andere heb je de optimale beeldkwaliteit en gebruiksgemak.

Voor een uitgebreid overzicht van alle Nintendo consoles, check onze guide voor het aansluiten van Nintendo consoles op moderne televisies. Specifiek voor de GameCube, hebben we hier alle voor- en nadelen op een rijtje gezet, zodat jij voor jezelf de beste keuze kunt maken.

AV-kabel (met Scart Blokje)

GameCube consoles hebben ook een multi-out composiet-uitgang. In het normaal Nederlands is dat de rechthoekige aansluiting met het uitsteekseltje midden boven.

Aansluiten

🔌 Aansluiten op de composiet ingangen (de rood-wit-gele tulp-ingangen) van je TV. Met behulp van het Scart Blokje kun je ook de scart-ingang van je TV gebruiken. Let op: Bij sommige TVs kun je de componenten ingangen (de groen-blauw-rood-with-rood tulp-ingangen) ook gebruiken voor deze composiet kabel. In dat geval moet de gele tulp-kabel in de groene video-ingang en de witte en rode tulp-kabels in de wit-rode audio-ingangen. Is je beeld dan zwart-wit? Dan kun je deze ingangen niet gebruiken.

📺 De meeste TVs noemen het kanaal AV of EXT of SCART.

Voordelen

✅ Makkelijk het juiste kanaal vinden

✅ Dezelfde kabel is ook te gebruiken voor de Super Nintendo en de Nintendo 64

Vaak parallel aan te sluiten met bijvoorbeeld je TV-ontvanger (op HDMI of coax)

Beste prijs-kwaliteit verhouding

Nadelen

❌ De bekabeling steekt (zeker met scart blokje) een behoorlijk stukje uit. Als je TV aan de muur hangt en de aansluiting aan de achterkant zit, kan dit problemen opleveren.

❌ De kabel is gevoelig voor andere elektro-magnestische velden. Heb je een storend beeld? Dan kan het soms helpen om de kabel zo ver mogelijk weg te houden van andere (stroom)kabels en elektrische apparaten.

Niet de optimale beeldkwaliteit

AV-HDMI Converter

Met deze optie stop je nog steeds dezelfde AV-kabel in je Gamecube, maar gebruik je een magisch zwart doosje om het analoge signaal om te zetten in een digitaal signaal en kun je vervolgens een normale HDMI-kabel gebruiken om het aan te sluiten op je TV.

Aansluiten

🔌 Aansluiten op de HDMI ingang van je TV. Naast het zwarte doosje zelf heb je nog een Gamecube AV-kabel en een reguliere HDMI-kabel nodig. De converter zit tussen deze twee kabels in. Let op: De converter heeft ook stroom nodig. Hiervoor gebruik je een mini-USB kabel (meegeleverd bij de converter) en eventueel een USB power adapter om de USB-kabel in een stopcontact te stoppen.

📺 Het beeld komt binnen op een van de HDMI-kanalen van je TV. Je kunt op de converter kiezen tussen 720p en 1080p.

Voordelen

✅ Makkelijk het juiste kanaal vinden

Parallel aan te sluiten met andere apparaten (als je TV meerdere HDMI-ingangen heeft)

Breed inzetbaar. De zelfde converter is ook te gebruiken om het composiet signaal van andere apparaten (bijvoorbeeld je NES, Nintendo 64, of digitale camera) om te zetten in een digitaal signaal.

Goede beeldkwaliteit

Nadelen

❌ Veel losse onderdelen en dus ook veel kabeltjes en aansluitingen. Dit kan een wat rommelig gezicht zijn.

Duurdere optie