9.3/10

GameCube Controller USB Adapter

In deze guide gaan we een GameCube Controller USB Adapter gebruiken om met GameCube Controllers te kunnen gamen op een Dolphin Emulator op je computer.

De GameCube Controller is misschien wel de beste controller die Nintendo ooit heeft gemaakt. Alles klopt eraan: hij ligt lekker in de hand; de problemen met de N64 joysticks zijn volledig verholpen, en de gele C-stick leent zich uitstekend om bijvoorbeeld met Super Smash Bros lekker mee te rammen. Er gaat natuurlijk niets boven het origineel, maar het zou natuurlijk ook wel lekker zijn om met je GameCube controllers op een Wii U of op je computer te kunnen gamen. Niet in de laatste plaats omdat het dan mogelijk is om Super Smash Bros Melee te spelen op een Dolphin Emulator.

In deze guide werken we met deze GameCube USB Controller Adapter en deze originele GameCube controllers. Het principe is uiteraard hetzelfde voor alle controllers die compatibel zijn met de GameCube en ook voor veel van de USB adapters op de markt.

Tijd: 5 minuten

Moeilijkheidsgraad: Beginner

Benodigdheden:

  • Een GameCube USB Controller Adapter. Als het goed is kun je ook de MayFlash GameCube USB Controller Adapter gebruiken, of de originele van Nintendo.
  • Een GameCube controller
  • Een computer met Windows (alleen 64-bits)* of MacOS met ten minste 2 vije USB-poorten. In deze guide gebruiken we onder andere een MacBook Pro waarvan de USB-poorten met een beetje gepiel net dicht genoeg bij elkaar zitten.
* Volledige ondersteuning voor de GameCube USB Controller Adapter is bij de Windows versie beschikbaar vanaf versie 5.0. Deze versie is alleen uitgebracht voor de 64-bits versie van Windows.

Emulators

Om te beginnen even een waarschuwing over de emulators en roms die we gaan gebruiken in deze guide. Voor zover wij weten is de GameCube emulator van Dolphin op zichzelf helemaal legaal, is het maken van een kopie van je eigen, legaal verkregen games een grijs gebied en is het downloaden en distribueren van ROMs via het internet illegaal. Dit is wat Nintendo er zelf van vindt. Wij hebben er verder niet voor doorgestudeerd, dus check vooral voor jezelf wat er wel en niet kan.

Stap 1

Regel een .ISO bestand van de GameCube of Wii game die je wilt spelen op je computer. Je kunt je eigen games rippen via een optische drive op je computer of via een Wii console. Of je kunt het internet afspeuren. Let er in laatste geval erop dat je geen virussen en malware cadeau krijgt.

Indien je een .rar bestand krijgt, waar de .iso inzit, kun je de .rar 'uitpakken' met software als WinRar (voor Windows) of The Unarchiver (voor Mac).

De uiteindelijke file zal zo rond de 1.5GB zijn.

Gamecube USB Adapter - ISO Bestand

Stap 2

Download een versie van de Dolphin Emulator voor jouw OS direct van de Dolphin website. Kies voor een stabiele versie. In deze guide gebruiken we versie 4.0-4599 voor MacOS of versie 5.0 voor Windows. Voor meer informatie over Dolphin en de GameCube USB Adapter zie deze pagina.

Stap 3

Sluit de GameCube USB Controller Adapter aan op je computer. Allebei de USB-kabels dienen aangesloten te zijn.

Zet de switch op de achterkant van de adapter op Wii U modus. Zo simuleer je de originele GameCube USB Controller Adapter voor de Wii U.

Sluit een of meerdere GameCube controllers aan op de USB Adapter.

Gamecube USB Adapter - Wii U Modus

Stap 4

Deze stap is anders voor Windows en MacOS. Volg de instructie die past bij jouw besturingssysteem.

Windows

Download het programma Zadig van deze pagina. Wij hebben voor deze tutorial versie 2.3 gebruikt. Start vervolgens het programma op. Klik in Zadig op ‘Options’ en vervolgens op ‘List all devices’.

Gamecube USB Adapter - Wii U Modus

Selecteer vervolgens uit de lijst het apparaat met de naam WUP-028, zorg ervoor dat in het veld boven de knop ‘Replace Driver’ de versie ‘WinUSB (v6.1.7600.16385) is geselecteerd, en klik op ‘Replace Driver’.

Gamecube USB Adapter - Wii U Modus

Er volgt een bevestigingsscherm waar je op ‘Ja’ of ‘Yes’ moet klikken. Vervolgens wordt de driver geïnstalleerd. Wanneer dit is gelukt zie je een bevestiging die je natuurlijk weg mag klikken. Daarna kun je Zadig sluiten.

Start nu de Dolphin Emulator op. Klik Controllers in de Menu Bar om de controllers te configureren. Configureer voor elke GameCube controller die je hebt aangesloten die poort als ‘GameCube Adapter for Wii U’.

Gamecube USB Adapter - Wii U Modus

Vervolgens klik je achter elke poort op ‘Configure’ en schakel je daar de trilfunctie in door een vinkje te plaatsen bij ‘Rumble’ en vervolgens op ‘OK’ te klikken.

Gamecube USB Adapter - Wii U Modus

Verder hoef je geen knoppen te configureren. Dat is het mooie van de native support van de GameCube USB Adapter.

MacOS

Start nu de Dolphin Emulator op. Klik Controllers in de Menu Bar om de controllers te configureren. Als het goed is het vinkje bij GameCube Adapter [x] Direct Connect aangevinkt.

Configureer voor elke GameCube controller die je hebt aangesloten die poort als 'Standard Controller'.

Verder hoef je geen knoppen te configureren. Dat is het mooie van de native support van de GameCube USB Adapter.

Gamecube USB Adapter - Wii U Modus

Stap 5

Nu kun je de .ISO opstarten vanuit Dolphin. Je kunt op Browse klikken en de map selecteren waar je .ISO inzit, of je kunt op Open klikken en direct te .ISO selecteren.

Stap 6

Bam! That's it :) Veel plezier met gamen! :D

Gamecube USB Adapter - Super Smash Bros Melee
Vind je het goed als we cookies gebruiken? Zie ons Privacy Statement voor meer informatie.
Accepteer geselecteerde cookies