Hoe kan ik mijn Pokémon van Generatie 3 naar Generatie 8 overzetten?

De legendarische status van Pokémon is onmiskenbaar, met tientallen spellen op verschillende consoles, meer dan twintig anime seizoenen en ontelbare hoeveelheden Pokémon kaarten. Hoewel het elke keer verfrissend is om met elke uitgave een nieuwe ervaring aan te gaan met een nieuw team, blijven de herinneringen aan de achtergebleven veteranen op onze Game Boy Advance of Nintendo DS het meest nostalgisch. Niets voelde gaver dan het traden van je oude teams naar de huidige generaties om zo vervolgens de Pokémon League zonder moeite aan gort te slaan. Toch is het migreren van de oudste naar de nieuwste generaties een redelijk omslachtig proces geworden waardoor je redelijk snel de bomen door het bos kon verliezen. 

In dit uitgebreide artikel leggen we je uit hoe je jouw Pokémon van de eerste spellen kan overzetten naar de nieuwste! In dit geval betreft het de spellen van Generatie 3 tot en met Generatie 8. Elk spel heeft een aantal benodigdheden waar je aan moet voldoen om Pokémon over te dragen, deze sommeren we ook kort op voor een duidelijk overzicht! Om duidelijk te maken welke spellen onder welke generatie vallen, hebben we een klein overzicht gemaakt:

 • Generatie 3: Pokémon Ruby, Sapphire, Emerald, Fire Red, Leaf Green, Colosseum en XD: Gale of Darkness
 • Generatie 4: Pokémon Diamond, Pearl, Platinum, Heart Gold en Soul Silver
 • Generatie 5: Pokémon Black, White, Black 2 en White 2
 • Generatie 6: Pokémon X, Y, Omega Ruby en Alpha Sapphire
 • Generatie 7: Pokémon Sun, Moon, Ultra Sun en Ultra Moon
 • Generatie 8: Pokémon Sword, Shield, Brilliant Diamond, Shining Pearl, Let's Go: Pikachu, Let's Go: Eevee en Legends Arceus

Het zal je al opvallen dat spellen van Generatie 1 (Red, Blue en Yellow) en Generatie 2 (Gold, Silver en Crystal) ontbreken uit dit lijstje. Dit klopt deels, maar het is deels ook een beetje misleidend. Voordat we beginnen met het echte avontuur, lichten we dit eerst even toe. Kan ik Pokémon van Generatie 1 of 2 naar generaties 3 of verder overzetten?

Het antwoord waarom Pokémon van Generatie 1 en Generatie 2 officieel niet overgezet kunnen worden is relatief simpel: de originele uitgaven van deze spellen op de Game Boy en Game Boy Color beschikten destijds niet over de ingebouwde mechanismen die nodig waren om Pokémon over te zetten naar volgende generaties; dit kon namelijk pas vanaf Generatie 3. 

Toch zijn er twee mogelijke manieren waarop je toch jouw Pokémon van deze spellen kan overzetten naar hedendaagse generaties. De eerste mogelijkheid is het makkelijkst: op de Nintendo 3DS kun je via de Virtual Console applicatie spellen van de Game Boy en Game Boy Color voor een tientje kopen en downloaden op je systeem. Via de Virtual Console kan je vervolgens, zoals we ook in een latere fase van dit artikel uitleggen, de Pokémon met een paar tussenstappen overzetten naar Generaties 6, 7 en 8. Toch wordt deze methode vaak beschouwd als ‘cheaten’ omdat het niet de nostalgische vibe achterlaat zoals de originele spellen.

Voor de hardcore fans is er een lastige, al dan niet zeer omslachtige aanpak. We schetsen hier kort hoe dit kan, maar we gaan niet in op de details. Jouw Pokémon van Generaties 1 & 2 staan opgeslagen op de cartridge van het Game Boy spel. Het opgeslagen bestand kan van jouw cartridge naar jouw computer gekopieerd worden met een zogenaamde Gameboy Cartridge Flasher. Om dit bestandje over te zetten naar volgende generaties moet deze file van je PC overgezet worden naar de SD kaart van je Nintendo 3DS, zodat je hier via de Virtual Console bij kan. Hier komt echter de crux: dit kan alleen als je specifieke apps op je Nintendo 3DS hebt geïnstalleerd, en je verzekerd hebt dat het format van je save file compatibel is met de Virtual Console. Kortom: moeilijk, moeilijk, moeilijk! Misschien dat we hier in de toekomst ooit een uitgebreide tutorial over schrijven, wie weet!Hoe zet ik Pokémon VAN DE GAMECUBE OVER NAAR GENERATIE 3 SPELLEN OP DE GAME BOY ADVANCE?

Nu trappen we officieel af! Vanaf Generatie 3 maakte GameFreak het mogelijk om spellen met ingebouwde mechanismen over te zetten naar de toekomstige generatie. 

Generatie 3 bestaat uit de spellen Pokémon Ruby, Sapphire, Emerald, Leaf Green en Fire Red op de Gameboy Advance, en de spellen Pokémon Colosseum en Pokémon XD: Gale of Darkness op de Nintendo GameCube. Hoewel je hier niet officieel Pokémon overzet naar toekomstige generaties, kan je in Colosseum en XD: Gale of Darkness een paar exclusieve Pokémon (met exclusief te krijgen lintjes) verkrijgen die elders niet te vangen noch te hacken zijn! Hoe kan je de Pokémon van deze GameCube spellen overzetten naar de Game Boy Advance en vice versa? 


Benodigde hardware:

 • Nintendo GameCube
 • Game Boy Advance
 • Bijbehorende spellen
 • GameCube - Game Boy Advance Link Kabel

Ingame vereisten: 

 • Colosseum & XD: Gale of Darkness: Speel het spel uit door de eindbaas te verslaan. Shadow Pokémon kunnen niet geruild worden.
 • Ruby & Sapphire: Versla de Elite 4.
 • Emerald: Versla de Elite 4 en verkrijg de National Pokédex.
 • Fire Red & Leaf Green: Speel het spel uit door de League te verslaan, verkrijg de National Pokédex van Professor Oak door meer dan 60 Pokémon te vangen, en repareer de Network Machine op One Island (Afbeelding 2).


Ten eerste, check of je voldoet aan de in-game benodigdheden zoals hierboven beschreven, anders is het traden niet mogelijk! Zorg er tevens ook voor dat je voor de Game Boy Advance spellen als laatst je spel hebt opgeslagen in een Pokémon Center, met de zes Pokémon die je wilt ruilen in je party. Sluit dan, zonder beide consoles aan te zetten, de Game Boy Advance aan met de GameCube via de link kabel. Zet de GameCube aan en start het spel op. Navigeer naar het Pokémon Center in Phenac City, en neem de trap naar beneden in de kelder (Afbeelding 1). Spreek hier met de mevrouw achter de balie, en bevestig vervolgens de voorgestelde opties. Zet nu je Game Boy Advance aan; de GameCube zal spoedig een verbinding met je Game Boy Advance herkennen. Je krijgt een scherm te zien met de Pokémon parties van je GameCube team en je Game Boy Advance team. Vanuit hier kan je moeiteloos Pokémon met elkaar ruilen. It’s super effective!

Afbeelding 1. In de kelder van het Pokécenter in Phenac City kan je jouw Pokémon vanuit Colosseum en XD: Gale of Darkness traden met de Game Boy Advance games.

Afbeelding 2. De Network Machine in het Pokécenter op One Island die je werkende moet krijgen in Pokémon Leaf Green & Fire Red om Pokémon via andere Game Boy Advance en Gamecube games te ruilen. (bron: wikiHow)
Hoe zet ik Pokémon van generatie 3 over naar generatie 4?

Nu beginnen we echt met het overzetten naar toekomstige generaties! Je kan de Pokémon van de versies Ruby, Sapphire, Emerald, Fire Red en Leaf Green overzetten naar de Generatie 4 spellen. Generatie 4 bestaat uit de spellen Pokémon Diamond, Pearl, Platinum, Heart Gold en Soul Silver voor op de Nintendo DS (Lite). Je kan deze Pokémon niet overzetten via een Nintendo DSi of Nintendo 3DS (XL), omdat deze niet een opening hebben waar jij je Game Boy Advance games in kan aansluiten. Let goed op dat de eenmaal overgezette Pokémon naar Generatie 4 niet teruggebracht kunnen worden naar Generatie 3!

Bovendien is het ook belangrijk om te weten dat je voor Pokémon Diamond en Pearl helaas maar een keer in de 24 uur Pokémon kan migreren. Ook ik weet niet waarom GameFreak dit een goede keuze vond! Gelukkig geldt deze maatregel niet voor Platinum, Heart Gold en Soul Silver. Let op dat ook hier Pokémon geen HM moves aangeleerd mogen hebben en geen items mogen vast houden; ook kun je eieren niet overzetten!


Benodigde hardware: 

 • Nintendo DS (Lite)
 • Bijbehorende spellen

Ingame vereisten: 

 • Diamond, Pearl & Platinum: Versla de Elite 4, verkrijg de National Pokédex, en navigeer naar Pal Park ten zuiden van Sandgem Town. 
 • Heart Gold & Soul Silver: Versla de Elite 4, verkrijg de National Pokédex, en navigeer naar Pal Park in Fuschia City in Kanto.
 • Ruby, Sapphire, Emerald, Fire Red & Leaf Green: Geen


Stop de Pokémon game van je Game Boy Advance onderin je Nintendo DS (Lite) en het Nintendo DS spel naar waar deze overgezet moeten worden in de bovenkant. Indien je voldoet aan de in game benodigdheden zoals hierboven zijn beschreven, navigeer je op je Nintendo DS game naar de Pal Park locatie zoals aangegeven voor het respectievelijke spel (Afbeelding 3 & 4). Na voor de eerste keer gepraat te hebben met de NPC bij het Pal Park, sla je het spel op en start je de Nintendo DS opnieuw op. Start nu je Game Boy Advance spel op, en stop je de zes Pokémon die je wilt overzetten in je party. Sla dit spel nu op, zet je Nintendo DS uit, en start deze opnieuw op, waarna je nu weer het Pokémon spel voor de Nintendo DS opstart. Op het startscherm (dus voorbij het openingsscherm) van je Nintendo DS spel krijg je de optie “Migrate from Pokémon X”, waar X verwijst naar het Game Boy Advance spel wat er in zit. Bevestig twee keer dat je de Pokémon wilt migreren, en je Pokémon worden overgezet. 

Je zou zeggen dat het nu gedaan is! Toch? Helaas! It's not very effective. GameFreak heeft er een moeizaam proces van gemaakt. Weet je nog dat ik zei dat je bij Pal Park moest zijn? Start je Nintendo DS spel op, praat hier met de NPC, en je ontvangt 6 Park Balls om je zojuist gemigreerde Pokémon te vangen. Zoek ze in het gras of op het water, en zodra je ze vangt, zijn ze eindelijk van jou!

Afbeelding 3. De voorkant van het Pal Park centrum ten zuiden van Sandgem Town in Pokémon Diamond, Pearl en Platinum.

Afbeelding 4. De voorkant van het Pal Park centrum in Fuschia City in Pokémon Heart Gold en Soul Silver.Hoe zet ik Pokémon van generatie 4 over naar Generatie 5?

De Pokémon van de versies Diamond, Pearl, Platinum, Heart Gold en Soul Silver, kunnen ook weer op hun beurt overgezet worden naar de Generatie 5 spellen. Deze spellen zijn Pokémon Black, White, Black 2 en White 2. Voor deze handeling heb je welgeteld twee keer een Nintendo DS nodig, dus leen er een van je vriend, broertje of zusje! Het maakt hier niet uit of je een Nintendo DS (Lite), Nintendo DSi of Nintendo 3DS (XL) gebruikt.

Ook hier mogen overgezette Pokémon geen HM moves hebben, geen items vasthouden, of eieren versturen. Gelukkig kan je hier wel onbeperkt zonder tijdsbeperkingen overzetten!


Benodigde hardware: 

 • Twee keer een Nintendo (3)DS(i)/ (XL)
 • Bijbehorende spellen

Ingame vereisten: 

 • Black, White, Black 2 & White 2: Versla de Elite 4, verkrijg de National Pokédex, en navigeer naar het Poké Transfer Lab op Route 15. 
 • Diamond, Pearl, Platinum, Heart Gold & Soul Silver: Geen


Op de ene DS, plaats de Pokémon die je vanaf Generatie 4 wilt overzetten in de PC Box. Sla het spel op, start de Nintendo DS opnieuw op, en navigeer naar en klik op DS Download Play op het hoofdmenu van de Nintendo DS. Op de andere DS, nadat je de Elite 4 hebt verslagen en de National Pokédex hebt, navigeer je naar het Poké Transfer Lab op Route 15 (Afbeelding 5). Praat met de NPC, en start het migratieproces. Je Generatie 5 spel zal gaan zoeken naar een Nintendo DS met een Generatie 4 spel. Op je Generatie 4 Nintendo DS zal nu een icoon van het spel verschijnen naar waar je de spellen wilt overzetten. Klik dit aan. Volg simpelweg de stappen op het scherm, kies 6 Pokémon, en deze worden gemigreerd. 

Vergelijkbaar met de Generatie 4 spellen, zul je ook hier een extra stap moeten nemen; deze keer in de vorm van een minigame! Met een katapult moet je de rondvliegende Pokémon proberen te vangen. Lukt dit, dan heb je succesvol de Pokémon van Generatie 4 naar Generatie 5 gemigreerd. Goed gedaan! 

Afbeelding 5. De buitenkant van het Poké Transfer Lab op Route 15 in Black (2) en White (2).Hoe zet ik Pokémon over naar de Pokémon Bank?

Met de introductie van Generatie 6 heeft GameFreak er verstandig voor gekozen om een platform te ontwikkelen waarop zowel de Pokémon van Generatie 1 en 2 (via de Virtual Console) als 5, 6 en 7 netjes overgezet kunnen worden. Vanaf deze cloudservice kunnen Pokémon van Generatie 1, 2 en 5 gemigreerd worden naar Generaties 6 en 7 en Pokémon van Generatie 6 gemigreerd worden naar spellen van haar eigen generatie als naar Generatie 7! Ook is deze opslag belangrijk om straks spellen over te kunnen sluizen naar Generatie 8! De spellen van Generatie 1 en 2 zijn Pokémon Red, Blue, Yellow, Gold, Silver en Crystal, die van Generatie 6 zijn Pokémon X, Y, Omega Ruby en Alpha Sapphire, en die van Generatie 7 zijn dit Sun, Moon, Ultra Sun & Ultra Moon. Om dit te doen heb je deze keer gelukkig maar één 3DS nodig! Laten we kijken hoe je dit kan doen!

Je zal merken dat deze stappen een stuk sneller gaan dan in de voorgaande games. En nog een pluspuntje: gelukkig kan je hier wel Pokémon die HM moves aangeleerd over zetten. Items kunnen echter nog steeds niet meegeleverd worden, deze worden automatisch van je Pokémon afgehaald en teruggestopt in je inventaris. 


Benodigde hardware: 

 • Een Nintendo 3DS of 2DS
 • Bijbehorende spellen. 

Ingame vereisten: 

 • Geen

Software: 

 • Pokémon Bank geïnstalleerd via de Nintendo 3DS eShop
 • Pokémon Transporter geïnstalleerd via het menu van Pokémon Bank. 


Hoe zet ik Pokémon van generatie 1 en 2 over naar de Pokémon Bank?

Als je Pokémon van de Generatie 1 of 2 spellen wilt overzetten naar de Pokémon Bank en vervolgens latere generaties, moet je eerst alle Pokémon die je wilt overzetten in een PC Box opslaan in een Pokémon Center. Sla het spel op als je dit gedaan hebt, en start je Nintendo 3DS opnieuw op. Open Pokémon Bank, en ga vervolgens naar de Poké Transporter App. Als je een van de Generatie 1 of 2 spellen hebt geïnstalleerd op je Nintendo 3DS zal deze snel zichtbaar zijn. Selecteer het spel in kwestie, de box waarvan je de Pokémon wilt overzetten, en klaar is kees! De Pokémon staan nu in je Pokémon Bank.


hoe zet ik Pokémon van generatie 5 over naar de Pokémon Bank?

Voor Generatie 5 spellen passen we een zelfde soort benadering toe! Start je Nintendo 3DS op met je Generatie 5 Pokémon spel. Start het spel op, kies de Pokémon die je wilt overdragen naar Pokémon Bank en stop deze in een PC Box. Sla het spel op en herstart de Nintendo 3DS. Open nu de Poké Transporter App, en kies het Generatie 5 spel, waarna je de box kan kiezen met de Pokémon die je hieruit wilt overdragen. Zodra dit gedaan is herstart je de Nintendo 3DS opnieuw en open je nu Pokémon Bank. Vanuit deze app kan je de Pokémon die je net via de Poké Transporter App hebt gemigreerd overzetten in de Pokémon Bank… of je zet ze over op je Generatie 6 of 7 spellen!


Hoe zet ik Pokémon van generatie 6 en 7 over naar de Pokémon Bank?

Om dit te doen haal je jouw Generatie 5 spel uit je Nintendo 3DS, en vervang je deze met een van de Generatie 6 of 7 spellen. Start dit spel niet op, maar ga direct naar Pokémon Bank. In het bovenste scherm van je Nintendo 3DS zie je de bank, in andere woorden de opslag waar je net je Pokémon van Generatie 5 in hebt overgezet, en in het onderste scherm zie je de Pokémon die op je Generatie 6 of 7 spel zit. Om Pokémon te verplaatsen van de Pokémon Bank naar je spel hoef je ze simpelweg alleen te selecteren. Dit kan zowel individueel als met een grotere selectie. Je kan bijvoorbeeld Pokémon van Pokémon X op de Pokémon Bank zetten, om ze dan vervolgens weer over te zetten naar een andere Generatie 6 of 7 spel zoals Pokémon Ultra Moon! Makkelijker dan dit wordt het niet. Hoe zet ik Pokémon van de Pokémon Bank over naar De Nintendo Switch?

En zo arriveren we bij de laatste stap van ons grote avontuur! Nog maar een paar stappen te gaan en dan staat in mijn geval de meest nostalgische Espeon van Pokémon Colosseum op Pokémon Sword, of misschien zelfs de nieuwe Pokémon Legends Arceus! Om dit mogelijk te maken zullen we vanaf Pokémon Bank onze beestjes nog een keer moeten overzetten naar een nieuwe cloud service, deze keer Pokémon Home. Pokémon Home is een app die je via de Nintendo eShop op je Nintendo Switch kan downloaden, en ondersteunt alle spellen van Generatie 8, dit zijn Pokémon Sword, Shield, Brilliant Diamond, Shining Pearl, Legends Arceus, Pokémon: Let’s Go Pikachu, Pokémon: Let’s Go Eevee, en zelfs Pokémon Go! Het enige kleine nadeel aan deze laatste stap is dat je een relatief goedkoop abonnement moet aanschaffen voor Pokémon Home, van €2,99 per maand, €4,99 per drie maanden, en €15,99 per jaar. Ook moet je de meest recente versie van Pokémon Bank op je Nintendo 3DS hebben om Pokémon van Pokémon Bank naar Pokémon Home over te zetten!


Benodigde hardware: 

 • Een Nintendo Switch met bijbehorende spellen

Ingame: 

 • Geen

Software: 

 • Pokémon Bank geïnstalleerd via de Nintendo 3DS eShop. 
 • Een abbonnement voor Pokémon Home


Indien je de meest recente versie van Pokémon Bank hebt (hoger dan versie 1.5), start je jouw Nintendo 3DS op en start je de Pokémon Bank app. Selecteer ‘Move Pokémon to Pokémon Home’ vanaf het hoofdmenu. Selecteer vanuit hier vervolgens de Box(en) die je naar Pokémon Home wilt overzetten. Zodra je dit hebt gedaan, open Pokémon Home op je Nintendo Switch. Op het hoofdmenu zie je een Nintendo 3DS symbooltje met de tekst ‘Move’ (Afbeelding 6). Klik nogmaals op ‘Begin Move’, en een unieke code wordt gegenereerd die je kan invoeren op de Pokémon Bank app. Zodra je de Pokémon geselecteerd hebt en verzonden, zullen de Pokémon binnen ongeveer drie minuten in Pokémon Home moeten verschijnen! Let wel op dat je Pokémon nadat je ze naar Pokémon Home hebt verplaatst niet meer terug kan sturen naar Pokémon Bank! Vanuit Pokémon Home kan je moeiteloos Pokémon overzetten naar elk van de Generatie 8 spellen!

Afbeelding 6. Een screenshot van Pokémon Home, met de knop 'Move' die je moet selecteren om Pokémon van de Pokémon Bank van de 3DS over te zetten naar Pokémon Home.verkoopdoos winkelmandje user fire tv circle gamepad star checkmark checkmark circle search lock