Wat is het verschil tussen PAL en NTSC - Europa en Amerika

Als je een fervente gamer bent, ben je waarschijnlijk wel eens de afkortingen NTSC, NTSC-J en PAL tegengekomen. Maar wat betekenen deze termen nu eigenlijk en waarom zijn ze belangrijk voor gamers?

NTSC, NTSC-J en PAL zijn afkortingen die worden gebruikt om de verschillende video-standaarden aan te duiden. NTSC staat voor National Television System Committee en is de standaard die wordt gebruikt in Noord-Amerika, Zuid-Amerika, Japan, Zuid-Korea, Taiwan en andere delen van de wereld. NTSC-J is een variant van NTSC die specifiek wordt gebruikt in Japan. PAL staat voor Phase Alternating Line en is de standaard die wordt gebruikt in Europa, Australië, delen van Azië en andere delen van de wereld.

De verschillen tussen deze standaarden zijn onder meer de beeldverhouding, de framesnelheid en de resolutie. NTSC heeft bijvoorbeeld een beeldverhouding van 4:3, een framesnelheid van 29,97 fps en een resolutie van 720 x 480. PAL daarentegen heeft een beeldverhouding van 4:3 of 16:9, een framesnelheid van 25 fps en een resolutie van 720 x 576.

De geschiedenis van NTSC en PAL

De ontwikkeling van deze video-standaarden gaat terug tot de vroege dagen van televisie. In de jaren 50 van de vorige eeuw ontstond de behoefte aan een uniforme standaard voor televisie-uitzendingen. NTSC werd in 1953 geïntroduceerd in de Verenigde Staten en werd al snel de standaard voor Noord-Amerika en delen van Zuid-Amerika en Azië. PAL werd later ontwikkeld in Europa en Australië en werd daar de standaard.

De verschillen tussen deze standaarden hebben voornamelijk te maken met historische en technologische factoren. Zo heeft NTSC bijvoorbeeld een hogere framesnelheid dan PAL, omdat dit nodig was voor de transmissie van kleurentelevisie in de Verenigde Staten. PAL heeft daarentegen een hogere resolutie dan NTSC, omdat de technologie in Europa dit toeliet.

Wat betekent NTSC of PAL voor mij als Gamer

De video-standaarden en regio-codes hebben ook gevolgen voor gamers. Zo zijn niet alle games en consoles beschikbaar in alle regio's en kunnen er problemen optreden bij het gebruik van apparatuur uit verschillende regio's. Bijvoorbeeld, als je een game uit de Verenigde Staten probeert te spelen op een console uit Europa, kan het zijn dat de game niet werkt vanwege regio-beperkingen.

Gelukkig zijn er manieren om deze problemen te omzeilen. Dit kan bijvoorbeeld met een NTSC naar PAL converter of door het ombouwen van jouw console. Wij hebben dan ook een uitgebreide artikel geschreven hoe jij jouw Nintendo NES regio vrij kan maken.

Geldt deze beperking voor alle Nintendo Consoles

Het is belangrijk om te weten dat regio-codes van invloed kunnen zijn op de games die je kunt spelen op bepaalde consoles. Bijvoorbeeld, als je een Nintendo NES, Nintendo SNES, N64, Nintendo Gamecube, Wii of Wii-U bezit, moet je er rekening mee houden dat een PAL systeem alleen PAL games kan afspelen en een NTSC systeem alleen NTSC games kan afspelen. Dit betekent dat als je een game hebt die niet overeenkomt met de regio van je console, deze niet zal werken.

Maar maak je geen zorgen als je een Gameboy Classic, Gameboy Color of Gameboy Advance (SP) hebt. Deze handheld consoles hebben geen beperkingen met betrekking tot regio-codes. Je kunt games van verschillende regio's afspelen op deze apparaten.

PAL en NTSC in ons assortiment

Vrijwel alle games die we verkopen zijn PAL. Mocht het een NTSC game betreffen staat dit er altijd duidelijk bij. Als je specifiek op zoek bent naar NTSC games, kun je daar makkelijk de zoekfunctie voor gebruiken.

verkoopdoos winkelmandje user fire tv circle gamepad star checkmark checkmark circle search lock