9.3/10

Gamecube Controller Joystick Vervangen

In deze guide gaan we de joystick van een Gamecube Controller vervangen. Deze raakt na veel spelen vaak beschadigd of het rubbertje laat zelfs volledig los. Met deze guide installeer je zelf heel gemakkelijk een nieuwe joystick of c-stick in je eigen Gamecube controller.

Deze handleiding maakt gebruik van de foto's van Ifixit.

Tijd: 5 minuten

Moeilijkheidsgraad: Beginner

Benodigdheden:

Voorbereiding

Lees eerst de volledige guide door om een idee te krijgen van het stappenplan. Zorg dat je alle onderdelen goed bewaard. Je hebt ze later in het stappenplan weer nodig om de controller terug in elkaar te zetten. Neem rustig je tijd.

Stap 1

Verwijder de 6 schroeven op de achterkant van de Gamecube Controller met de Triwing Schroevendraaier.

Gamecube Controller Joystick Vervangen - Schroeven verwijderen

Stap 2

Haal de achterkant van de controller voorzichtig van de voorkant af. Om te voorkomen dat er losse knoppen uitvallen is het het handigst om de controller op de voorkant te leggen.

Gamecube Controller Joystick Vervangen - Achterkant los

Stap 3

Verwijder voorzichtig de Z-Knop. Let goed op de positie van de Z-knop en het metalen stripje. Deze moet bij het monteren van de controller weer precies zo teruggeplaatst worden.

Gamecube Controller Joystick Vervangen - Z-Knop

Stap 4

Haal de gedraaide kabel los van de controller en verwijder voorzichtig het moederbord. Je kunt het moederbord het beste aan de randen omhoog trekken. Als de cilindervormige schijf (deze zorgt voor de trillingen van de controller) loslaat, kun je deze weer op dezelfde manier terug in zijn houder schuiven.

Gamecube Controller Joystick Vervangen - Kabel Gamecube Controller Joystick Vervangen - Moederbord

Stap 5

Als het goed is blijven alle knoppen los in de voorkant van de controller liggen en zitten alleen de twee dopjes van de joysticks nog vast aan het moederbord.

Trek de joystick die je wilt vervangen voorzichtig van het moederbord af en plaats de nieuwe joystick. Let erop dat het inhammetje aan de binnenkant van het kapje naar de voorkant is gericht.

Op de foto vervangen we de grijze analoge stick. Het proces voor de gele c-stick is exact hetzelfde.

Gamecube Controller Joystick Vervangen - Analoge Stick Gamecube Controller Joystick Vervangen - CStick

Stap 6

Eventueel kun je van de gelegenheid gebruik maken om de overige knoppen en de binnenkant van de controller goed schoon te maken.

Gamecube Controller Joystick Vervangen - Rubbertjes Gamecube Controller Joystick Vervangen - Knoppen

Stap 7

Top! Je hebt je Gamecube Controller nu helemaal uit elkaar gehaald en de joystick vervangen. Nu kun je de stappen in de omgekeerde volgorde doorlopen om het de controller weer in elkaar te zetten.

Het kan zeker de eerste keer best even pielen zijn om de achterkant er weer goed op te krijgen. Neem rustig de tijd, zorg ervoor dat je alle schroefjes strak aandraait en het moederbord, de knoppen en vooral de z-knop precies op zijn plek liggen en dan komt het vanzelf goed!

Stap 8

Gefeliciteerd! Je hebt zojuist een nieuwe joystick geïnstalleerd in je gamecube Controller :D

Gamecube Controller Joystick Vervangen - DIY Guide Tutorial